Bahan2:
1 ikat batang keladi, di potong kira2 3 inci panjang, dibersihkan, dibuang kulit
1 ikat batang keladi, di potong kira2 3 inci panjang, dibersihkan, dibuang kulit
luar dan di rebus dgn asam keping hingga separuh empuk
Bahan2 utk di kisar:
1 biji bawang besar atau 5 ulas bawang merah-ditumbuk
2 ulas bawang putih-ditumbuk
ikan bilis-ditumbuk
1 sudu kecil lada hitam-ditumbuk
3 tangkai cili api-diketuk
1 keping asam keping
garam dan gula secukup rasa.
air secukupnyer.
Cara:
-masukkan kesemua bahan2 yg telah ditumbuk ke dalam periuk ,kecuali batang keladi.
- rebus hingga mendidih
- setelah mendidih barulah di masukkan batang keladi, biarkan ia mendidih sedikit lagi.
- Kemudian boleh la di matikan api dan sedia untuk di nikmati.
No comments:
Post a Comment