Resepi: Ayam Percik Terengganu
05SEP
Resepi: Ayam Percik Terengganu
Bahan-bahan:
- 5 ketul ayam
- 200 ml santan pekat (1 kotak kecik santan)
- 4 ulas bawang merah (dikisar)
- 1 inci setengah halia (dikisar)
- 2 batang serai (diketuk)
- 1 sudu besar cili giling
- 2 keping asam keping
- Sedikit belacan
- Garam dan gula secukup rasa
Cara memasak:
- Panaskan santan di atas periuk.
- Masukkan pula bawang, halia, cili giling, belacan dan serai.
- Kacau sebentar sehingga sebati.
- Masukkan ayam. Dan biarkan sehingga empuk.
- Keluarkan ayam dan asingkan sebentar. Teruskan memasak kuah ayam.
- Masukkan asam keping, gula dan garam.
- Kacau sehingga bahan-bahan sebati. Biarkan sehingga kuah pecah minyak dan kuah pekat.
- Tutupkan api apabila sudah masak.
- Sapukan pula sedikit garam pada ayam tadi dan panggangkan sebentar.
- Apabila ayam sudah masak, hidangkan dan curahkan kuah tadi ke atas ayam.
- Sedia untuk dinikmati.
PS: Jika tidak boleh memanggang, ayam tadi boleh digaul garam dan sedikit kunyit dan digorengkan sebentar. Selepas itu barulah curahkan semula kuah tadi pada ayam goreng itu.
No comments:
Post a Comment