Tuesday 26 April 2011

Ayam Percik Terengganu

Resepi: Ayam Percik Terengganu

05SEP
Resepi: Ayam Percik Terengganu
Ayam Percik Terengganu
Bahan-bahan:
  • 5 ketul ayam
  • 200 ml santan pekat (1 kotak kecik santan)
  • 4 ulas bawang merah (dikisar)
  • 1 inci setengah halia (dikisar)
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 1 sudu besar cili giling
  • 2 keping asam keping
  • Sedikit belacan
  • Garam dan gula secukup rasa
Cara memasak:
  1. Panaskan santan di atas periuk.
  2. Masukkan  pula bawang, halia, cili giling, belacan dan serai.
  3. Kacau sebentar sehingga sebati.
  4. Masukkan ayam. Dan biarkan sehingga empuk.
  5. Keluarkan ayam dan asingkan sebentar. Teruskan memasak kuah ayam.
  6. Masukkan asam keping, gula dan garam.
  7. Kacau sehingga bahan-bahan sebati. Biarkan sehingga kuah pecah minyak dan kuah pekat.
  8. Tutupkan api apabila sudah masak.
  9. Sapukan pula sedikit garam pada ayam tadi dan panggangkan sebentar.
  10. Apabila ayam sudah masak, hidangkan dan curahkan kuah tadi ke atas ayam.
  11. Sedia untuk dinikmati.
PS: Jika tidak boleh memanggang, ayam tadi boleh digaul garam dan sedikit kunyit dan digorengkan sebentar. Selepas itu barulah curahkan semula kuah tadi pada ayam goreng itu.

No comments:

Post a Comment